Kangur – opis 24 nazw owoców i warzyw w grze planszowej

Jabłko

Czerwone, żółte, zielone… Czasem słodkie, innym razem nieco kwaśne. Możesz schrupać je na drugie śniadanie lub na deser. Ten owoc świetnie sprawdzi się także jako składnik soku, sałatki czy ciasta.

 Wiśnia

Ta ciemnoczerwona kuleczka to owoc, który nie tylko wybornie smakuje, ale również bardzo ładnie wygląda. Miękki i soczysty, kryje w swym środku twardą pestkę. Uważaj, nie można jej jeść!

Banan

Podłużny owoc, który przypomina szeroki uśmiech. A ty uśmiechniesz się, jeśli ci zasmakuje? Jest słodki, miękki i delikatnie przykleja się do podniebienia. Pamiętaj tylko, żeby zawsze obrać go z żółtej skórki.

Cebula

Warzywo białe w środku, otacza je beżowa skórka, którą trzeba obrać. Jest ostre, więc przy jego krojeniu często chce nam się płakać, nawet wtedy, gdy wcale nie jesteśmy smutni.

 Marchewka

Podłużne warzywo w pomarańczowym kolorze. Kiedy jesz je na surowo, słychać chrupanie. Rośnie w ziemi, nad jej powierzchnię wystaje tylko zielona natka. Przypomina ona rozwichrzoną czuprynkę.

Ziemniak

Brązowa skórka i jasnożółty środek. To warzywo jest okrągłe oraz twarde. Kiedy je gotujemy, staje się miękkie. Jeśli ulepisz bałwana, może mu posłużyć jako guzik.